Transkütanöz Pacemaker Uygulaması
Transkütanöz Pacemaker Uygulaması, ciddi bradikardilerde bozulan miyokard depolarizasyonunun ve buna bağlı kötü hemodinaminin düzeltilmesi amacı ile deri üzerinden elektriksel uyarılar vererek ritmi düzelmeye çalışma işemidir. Non-invaziv bir işlem olmakla birlikte hayat kurtaran bir işlemdir.
Transkütanöz pacing, hemen hemen tüm bradikardilerde, bazı reentran kökenli taşikardilerde kullanılabilen ve AHA Bradikardi algoritmalarda Class I olarak geçen bir işlemdir. Nedeni bilinmeyen ani gelişen asistoli durumlarında da ilk 10 dk içerisinde kullanılabilir. Pediatride kullanım alanı sınırlı olmakla beraber, kullanıldığı durumlar mevcuttur. Etkinliği yüksek olmakla beraber, kullanımı kolay ve geçici bir uygulamadır. Uygulamada kas kontraksiyonları görülebilir. Uzun süre hasta üzerinde kalması cilt üzerinde, kızarıklık, tahriş ve yanıklara sebep olabilir. Bu nedenle 2 saatten fazla aynı noktaya pacing uygulanmamalıdır. Bunların hepsi geçici etkilerdir. Yine uygulama işlemi sırasında ağrı olması nedeniyle bilinci açık hastalarda sedasyon işlemi uygulanmalıdır.
Transkütan pacemaker, özellikle ventrikül fibrilasyonu ve ciddi hipotermide kontrendikedir. Pacing uygulamalarında mutlaka yapışkan padler kullanılmalıdır. Padler kardiyoversiyonda yada defibrilasyon işleminde olduğu gibi 2 şekildede yerleştirilebilir.
- Sternım Apex yerleşimi; Back yazan pad sağ midclavicular hat 2-3 interkostal aralığa, Front yazan pad sol midaxiller hat ile 4-6 interkostal hattın birleşimine yerleştirişir.
- Anteroposterior yerleşim; Front yazan pad prekordiuma, Back yazan pad ise ön taraftaki pad’in tam posterior’ üne yerleştirilir. Anteroposterior yerleşim capture yakalama açısında daha efekrif olabilir.
Bradikardide Transkutan Pacing Uygulaması;
- Hastaya gerekli bilgilendirme yapılmalı ve ağrılı bir işlem olabileceği konusu belirtilmelidir,
- Elektrotlar uygun bölgeye yerleştirilmeli, aşırı kıllanma olan bölgeler traş edilmelidir,
- Defibrilatör pacing moduna alınmalıdır.
- Pacing işlemi Demont (senkron) yada fixed (asenkron) modda yapılabilir.
Fixed (Asenkron): Cihaz hastanın kendi kardiyak uygulamalarını dikkate almaksızın sürekli uyarı verir. Pace uyarılarının, venrikül repolarizasyonu dönemine denk gelmesi halinde ciddi aritmilere neden olabilir.
Demond (Senkron): hastanın kendi elektriksel uyarıları ile senkronize bir şekilde pacing yapılır. Cihaz gerektiğinde Uyarı verir. Daha güvenlidir.
- Bradikardilerde Demond modu tercih edilmelidir,
- Uyarı hızını (Rate) 70 -80 /dk ya getirin,
- 5-10 mA akım ile uyarı vermeye başlayın.
- Capture eşiğine kadar (yada hastanın tolerasyon sınırına kadar) akım yavaş yavaş yükseltilir.
- Capture eşiği yakalınca akımı 5 mA daha arttırarak akımın son halini verin
- Hastaya gerekirse sedayon uygulayın,
- Pacing spike ‘ından sonra T dalgasının geldiğini monitörden takip edin.
- Uygulama sonunda mutlaka femoral nabız ve Periferik nabızlar palpe edilmelidir.
- Eğer Pacing uygulamasında capture yapılamazsa bağlantıları kontrol edin. Altta yatan nedenler değrlendirilmelidir. (KOAH)