Sentetik Kannabionid (Bonzai) İntoksikasyonu
Sentetik Kannabionid (Bonzai), toplumumuzda kullanımı, genç ve ergen yaş gurubunda karşımıza çıkan yüksek derece bağımlılık yapan sentetik bir pisikoaktif bileşendir. Türkiyede sokak adı olarak “bonzai” yada “jamaika”, Avrupada “spice”, amerikada “K2” olarak adlandırılmaktadır. Vücuttaki kannabonaid reseptörleri üzerind etki ederek pisikoaktif etkilerini gösterirler. Sentetik kannabionidler piyasaya ilk sürüldüklerinde etken maddeleri yasaklı maddeler sınıfında olmaldığı için “marihuananın yasal alternatifi” olarak tanıtımı yapılmış, hızla yayılmış ve ciddi bir bağımlılık kitlesine sahip olmuşlardır. Maalesef ülkemizde sentetik kannabionidler ve farmakolojik özellikleri ile ilgili çalışma sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir.
Sentetik kannabionidler çok ciddi bağımlılık yapma kapasitesine sahip ve güçlü pisikoaktif etkileri olan maddelerdir. Sık kullanımları durumunda ölüm görülme oranı yüksektir. Sentetik kannobionidler Solunum yolu, oral olarak kullanılmaktadırlar. İnhalasyon yolu ile kullanıldığında etkileri çok daha hızlı başlar ve güçlü olur. Oral yolla alımlarda etki başlama süresi daha uzundur. Genellikle “şaşal” adını verdikleri nargile benzeri bir aparat yardımı ile inhalasyon yolu ile kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda sentetik kannabionid kullanıcılar, esrar kullanımından sonra bu maddeye geçiş yaptıklarını ve genelde rahatlama hissi nedeni ile kullandıklarını belirtmektedirler.
Sentetik kannabionidlerin vücut üzerindeki etkileri
- Taşikardi, (nadir olarak bradikardi)
- Ajitasyon,
- Hipertansiyon, (nadir olarak hipotansiyon)
- Halüsinasyonlar,
- Nöbetler,
- Bulantı, kusma
- Sersemlik ve laterji hali,
- Baş dönmesi, göğüs ağrısı
Sentetik kannabionid intoksikasyonunda hastane öncesi tedavi;
Sentetik kannobionidlerin özgül bir antidotu yada ilacı bulunmamaktadır. Hastane öncesi dönemde destekleyici tedavi uygulanmalıdır.
- ABCDE yaklaşımı ile hasta değerlendirilmeli ve TYD yada İYD uygulamalarına ihtiyacı olup olmadığı değerlendirilmelidir.
- Gerekiyorsa hastaya oksiyen başlanmalıdır.
- IV erişim sağlanmalıdır.
- Hasta ajite ise sakinleştirilmeye çalışılmalıdır. Bu telkin yoluyla gerçekleştirilemiyorsa, Diazepam 5 mg IV olarak uygulanabilir.
- Hastanın kardiyak, KB ve SpO2 monitörizasyonu yapılmalıdır.
- Kanvülziyonlar mevcut ise hastaya Diazepam kullanılarak konvülziyonlar sonlandırılmalıdır.
- Kullanılan maddenin miktarına bağlı olarak respiratuar yada kardiyak arrest gelişebilir.
- Hastanın solunumu takip edilmeli ve gerekirse entübasyon işlemi uygulanmalıdır.
Kaynaklar
1- Düşünen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2014;27:328-334
2-Düşünen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2013;26:1-11
3- http://www.acilci.net/dogan-sentetik-kannabinoidler-literatur-tarama/
Sentetik kannabionidlerin etkileri ile ilgili bildiklerimiz hala sınırlı. Bununla beraber spesifik antidot da mevcut degil. Burada da belirtildiği üzere semptomotik tedavi ve yasamsal bulguları desteklemekten başka şansımiz yok…. Anlatım için teşekkürler…