Resüsitasyonda Kullanılan İlaçların Pediatrik Dozları
Kardiyopulmoner arrest, resüsitasyon ve periarrest dönemde kullanılan ilaçların dozları pediatrik hastalarda farklılıklar göstermektedir. Bu makale resüsitasyonda sık kullanılan ilaçların pediatrik dozları hakkında bilgi vermek amacı ile hazırlanmıştır.
Adrenalin:
Kardiyak arrest ve bradikardi tedavisinde, 1/10.000 lik solüsyondan 0.01 mg/kg IV/IO olarak. Trakeal yoldan ise 1/10.000′ lik solüsyondan 0.1 mg/kg olarak kullanılır.
Amiodarone:
Geniş QRS ventriküler taşikardide 5 mg/kg IV/IO 20-60 dakikada gidecek şekilde. İlk dozda etki sağlanamazsa 5 mg/kg olarak aynı şekilde tekrarlanabilir.
Lidokain (Aritmal):
Nabızsız ventriküler taşikardi tedavisinde 1 mg/kg olarak başlangıç dozunda kullanılır. Gerekiyorsa 5-10 dk sonra 0.5 mg/kg dozunda tekrarlanabilir. İnfüzyon dozu ise 20-50 mcg/kg/dk’ dır. Trakeal yoldan uygulama dozu, 2-3 mg/kg’ dır.
Prokainamid:
Dar yada geniş QRS taşikardilerin tedavisinde kullanılabilir. IV/IO 15 mg/kg 30-60 dakikada gidecek şekilde verilmelidir.
Magnezyum Sülfat:
Torsades de pointes tedavisinde kullanılır. 20-25 mg/kg 10 dakikada gidecek şekilde kullanılır. Max: 2 gr.
Atropin:
Bradikardi tedavisinde artmış vagal uyarı düşünülüyor ise, 0.02 mg/kg dozunda (en az 0.1 mg) IV/IO uygulanabilir. Bu doz, gerekir ise 1 kez daha tekrarlanabilir. Trakeal yoldan uygulama dozu, 0.03 mg/kg’ dır.
Dopamin:
Şok ve vazokontrüktör ajan olarak 2-20 mcg/kg/dk hızında IV/IO uygulanmalıdır.
Sodyum Bikarbonat:
Yenidoğan resüsitasyonunda, %4.2 yoğunlukta IV/ IO (dilüe edilmesi önerilir) olarak 2 mEq/kg dozunda 2 dakika üzerinde verilmelidir.
Nalokson:
0.1 mg/ kg dozunda IV/IO uygulanabilir.
Glukoz:
Kardiyak arrest nedeni olarak hipoglisemi düşünülen hastalarda 0.5 – 1 g/kg dozunda IV infüzyon olrak verilir.