Resuscitation Journal: Hastane Öncesi Arrestlerde Sodyum Bikarbonat Kullanımı
Resustation journal ekim sayısında yayınlacak bir çalışmanın özeti hakkında kısa bilgiler aktarmak istiyorum. Bu çalışmada hastane öncesi kardiyak arrestlerde sodyum bikarbonat kullanımı ile sonuçlar ele alınmış. Aslında genel anlamda bu konuda rutin olarak sodyum bikarbonat kullanımı önerilmesede bu çalışmadaki sonuçlar daha çarpıcı.
Sodyum bikarbonat‘ in halen hastane dışı kardiyak arrestlerde (OHCA) sık olarak kullanıldığı ve uzun vadeli sonuçlar üzerinde etkisinin net olmadığı hipotezinden yola çıkarak bu çalışma yapılmış.
2005 ve 2016 yılları arasında prospektif olarak, paramedikler tarafından yönetilen ve travmatik olmayan yetişkin hastane dışı kardiyak arrestler üzerinde nüfus tabanlı bir gözlem çalışması yapılmış. Sodyum Bikarbonat klinik gözlemlere dayanılarak paramedikler tarafından uygulanmış. Sodyum Bikarbonat kullanımının sağkalım ve olumlu nörolojik durumla hastaneden taburculukları göz önünde bulundurulmuş.
2005 ve 2016 yılları arasında 15601 hastane dışı kardiyak arrest (OCHA) hastasının OHCA hastasının 13.865’u çalışmaya dahil edilmiş. Bu hastaların 5165′ i Sodyum Bikarbonat ile tedavi edilmiş. Bu hastaların 118′ inde (%2.3) hayatta kalırken yalnıca 62 (%1.2) tanesi olumlu nörolojik sonuçlar ile hastaneden taburcu edilmiş. Sodyum Bikarbonat ile tedavi edilmeyen diğer gruğta ise, 1639 (%19.8) hasta hayatta kalırken, 831 (%10,6) hasta ise olumlu norolojik sonuçlar ile taburcu edilmiş.
Sonuç olarak hastane dışı kardiyak arrest vakalarında sodyum bikarbonat kullanımı kötü sağkalım oranı ve kötü nörolojik durum ve hastaneden taburculukla ilişkili olduğu görülmüş.
Kaynak: