Niçin İlk Yardım Öğrenmeliyiz?

İlk yardım nedir?
İlk yardım, herhangi bir acil durumda profesyonel sağlık ekipleri gelene kadar, herhangi bir tıbbi araç gereç kullanmaksızın yada herhangi bir tıbbi araç gerece ihtiyaç duymaksızın yardıma ihtiyacı olan kişiye basit müdahalelerde bulunarak müdahale etme işlemidir.
Ülkemizseki ilk yardım bilen vatandaş sayısı, ABD ve Avrupa ülkelerine kıyasla çok çok azdır. Bu nedenle ilk yardım eğitimlerinin üzerinde durulması, arttırılması ve bazı kesimlere ücretsiz hale getirilerek ilk yardımcı sayısının arttırılması gerektiğini savunmaktayım.
Niçin ilk yardım önemlidir?
Özellikle bazı durumlarda (trafik sıkışıkığı, uzak mesafe, iletişim sorunları v.b nedenlerle acil sağlık sistemine ulaşamama v.b.) acil tıbbi yardımın gecikeceği yada hemen basit müdahalelerle hastanın durumunda düzelme olabileceği durumlara ilk yardım hayat kurtarır. Özellikkle ani kalp durmalarında bu olağan dışı ve son derece acil durumun erken tanınması ve erken kalp masajına başlanması çok önemlidir. Bu nedenlerle her biray özellikle tüm kamu personellerinin ilk yardım öğrenmesi taraftarıyız.
Ani kalp durmalarında ilk 10 dakika hatta ilk 6 dakika çok önemlidir. İlk 5 dakika içerisinde olay yerinde olan kişiler tarafından temel yaşam desteğine başlanması durumunda hastalarda beyin hasarı gelişme süresi uzayacaktır. Bununla beraber direk hastaya uygulanan temel yaşam desteği (kalp masajı) hastanın hayati fonksiyonlarının (nabız ve solunum) tekrar yerine gelmesine neden olarak sağ kalımı arttırmaktdır.
Yine ilk yardım bilen kişiler olaylar karşısında nasıl davranacaklarının farkındadırlar. Öncelikle hastaya zarar verebilecek uygulamalardan kaçınmaları gerektiğini ondan sonra gerekli müdahaleleri yapmaları gerektiğini bilirler. Ülkemizde sık karşılaştığımız insanlara yardım etme düşüncesi ile hastaların apar topar hareket ettirilmesi, taşıma kurallarına riayet edilmeden hastaların karga-tulumba olarak tabir edilen yöntemlerle taşınmaları hastalara ciddi olarak zararlar verebilmektedir.
Örneğin bir trafik kazası sonucunda omurilik yaralanmalsı olan bir hastanın bilinçsizce karga-tulumba alelacele taşınması hastaya faydadan çok zarar verebilmektedir. Bu hastalar yapılan bu yanlış müdahale neticesinde hayatlarının sonuna kadar yatağa bağımlı bir şekilde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastanın bu şekilde taşınmasına engel olmaya çalışmak bile hayati bir ilk yardım müdahalesidir.
Yine özellikle büyük sanayi iş kazalarında, kanamalı hastalara yapılacak basit müdahaleler ile kanama kontrolü sağlanarak aşırı kan kayıplarının önüne geçilerek hastanın genel durumunun bozulması engellenebilir, Aşırı soğuğa maruz kalmış kişilere uygun müdahalelerle durumlarında iyileşme sağlanabilir.
Kısacası öyle durumlar ile karşılaşabilirsiniz ki olay anında sadece hasta ve siz orada olursunuz. Ve hasta da çok yakınınız, eşimiz, evladınız, kardeşiniz, anneniz yada babanız olabilir. Bu gibi durmlarda acil tıbbi yardım ulaşana kadar yapacağınız basit müdahalelerle sevdiklerinizi yada herhangi bir kişiyi hayata bağlayabilir, onun yaşama şansını en üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka yurttaşlarımız ilk yardım öğrenerek olağan dışı durumlarda daha donanımlı hale gelmeli ve ilk yardım yapabilme kabiliyetine sahip olmalıdır.
Unutmayın… Sadece ellerinizi kullanarak bir çok hayatı kurtarabilirsiniz….

