Metilprednizolon (Prednol L) ve Hastane Öncesi Kullanımı

Metilprednizolon (Prednol), sentedik kortikosteroidler arasında yer alan bir kortikosteroiddir. Genel tıp alanında bir çok endikasyonu olan bu metilprednizolon hastane öncesi alanda da oldukça kullanılmaktadır. Histamin ve histamin türü maddeleri inhibe etmesi ve antienflamatuar etkilerinden dolayı hastane öncesi acil tıp alanında kullanılmaktadır.
Metilprednizolon (Prednol) Endikasyonları Nelerdir?
Metilprednizolon (prednol) biraz önce de bahsettiğimiz gibi hastane öncesi alanda en sık antienflamatuar ve histamin inhibasyonu etkileri ile kullanılmaktadır. Antienflamuar etkilerinedeni ile özellikle akut astım ataklarının kontrol altına alınması, KOAH alevlenmeleri gibi solonum sistemihastalıklarında endikedir. Bunun yanında allerjik reaksiyon tablolarında ve anafilaksi ve anaflaktik şok tablolarında belli aşamalarda metilprednizolon (prednol) kullanımı endikedir. Bunun yanında hastane öncesi alanda akut anjiyoödem tedavisinde endikedir.
Metilprednizolon (Prednol) Kontrendikasyonları Nelerdir?
Metilprednizolon özellikle her ilaçta olduğu gibi etken maddeye karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir. Bunun yanında özellikle viral enfeksiyon geçiren hastalarda (herpes simplex ve herpes zooster gibi) kontrendikedir.
Metilprednizolon (Prednol) Dozu Nasıl Olmalıdır?
Metilprednizolon yetişkin yahut pediatik akut astım ataklarının ve KOAH alevlenmelerinin tedavisinde 1 mg/kg dozunda IV olarak uygulanabilir.
Hastane öncesi alanda akut ajiyoödem tedavisinde prednol dozu 1-2 mg/kg IV olacak şekilde kullanılabilir.
Anaflaksi ve ciddi allerjik reaksiyonlarda metilprednizolon dozu (prednol dozu) 125 mg tek doz olacak şekilde planlanabilir.
Yukarıdaki endikasyonlar varlığında hastaya metilprednizolon (prednol) kullanımı planlanıyorsa KKm onayı alınmalıdır.
Referanslar:
- https://www.drugs.com/methylprednisolone.html

