Krup ve Hastane Öncesi Tedavi
Krup diğer adıyla akut larengotrekeobronşit, pediatrik hastalarda özellikle kış aylarında sıklıkla görülen pediatrik aciller arasındadır. Pediatrik hastalarda üst solunum yolu tıkanıklıklarına sebep olabilen en önemli hastalıklar arasındadır. Genellikle akşam ve gece saatlerinde alevlenir ve semptom verirler.
6 ay ve 3 yaş yaş arasındaki çocuklarda çok daha sık görülen krup ani başlangıçlı olabilir. & yaşından sonra krup görülme sıklığı anlamlı bir şekilde düşmeye başlar. 6 ay 6 yaş yaş grubundaki çocuklarda görülme sıklığı %6-8 arasındadır. Krup klinik olarak kolay tanımlanabilen bir hastalık olmakla beraber tedavi edilmediğinde çocuklarda ciddi solunum açlığı oluşturabilecek bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Krup belirtileri nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi krup klinik olarak kolay tanınabilen bir hastalıktır. Üst solunum yolu darlıklarına bağlı olarak en önemli krup belirtisi inspirasyon ve ekspirasyon sırasında “stridor” varlığıdır. Hava yolu darlıklarına bağlı olarak yine “havlama” şeklinde karakteristik öksürük vardır. Bunların yanında aşağıdaki krup belirtilerini hastalarda görebilirsiniz.
- Ses kısıklığı
- Ateş (yaklaşık olarak hastaların yarısında görülür)
- Solunum sıkıntısı, dispne
- Taşikardi
- Yardımcı solunum kaslarının belirgin olarak kullanılması
- İnterkostal çekilmeler
- Ciddi vakalarda hipoksi
- Huzursuzluk ve ajitasyon gibi durumlar
- Solunum sayısında artma
Krup (Akut Larengotrekeobronşit) hastalarında hastane öncesi tedavi
Kruplu çocuklarda ilk değerlendirmeniz gerekn konu hava yolu açıklığının değerlendirilmesidir. krup, hızla gelişip kötüleşebilen bir yapıya sahiptir. Çocuklarda muayene yapılırken çocukların huzursuz edilmemesi ve ağlamaması sağlanmaya çalışılmalıdır. Bu nedenle çocuğun muayenesini çocuğun güvende hissedebileceği bir ebeveynin kucağında yada yanında yapmak en sağlıklı çözümdür. Kruplu çocukların ağlaması solum açlığını ve krup semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir.
Krup tanısı konulan hastalarda aşağıdaki tedavi basamakları uygulanmalıdır,
- Aile ile birlikte mümkünse ebeveyn kucağında tedaviye başlayın, çocuğu sakinleştirin.
- ABC değerlendirmesi yapılmalıdır.
- Hastayanın oksijen satürasyonunu monitörize ederek nemlendirilmiş oksijen ile oksijen inhalasyon tedavisine başlayın. Hastayı hipoksiye karşı koruyun.
- Aracınızda nebülizatör var ise soğuk buhar takviyesi faydalı olacaktır.
- Şiddetli öksürük ve hipoksi bulgularıolan hastalarda Adrenalin nebülize olarak verilebilir. Bu amaçla 1/1000 yoğunlukta en fazla 4 mg olacak şekilde 0.5 mg/kg dozunda adrenalin nebülize olarak uygulanabilir.
- Şiddetli durumlara KKM ile görüşülerek Pulmicord nebulizer başlanabilir. Pulmicort nebülizer olmadığı durumlarda KKM onayı ile Deksametazon (Dekort) 0.15 – 0.30 mg/kg dozunda IM başlanabilir. Ancak hastane öncesi alanda ciddi krup olmadığı sürece parenteral tedavilerden kaçınılmalıdır. Parenteral tedaviler sırasında oluşacak ajitasyon tablonun kötüleşmesine neden olabilir.
- IV erişim için ısrarcı olunmamalı çocuk huzursuz edilmemelidir.
- Hastanın uygun merkeze transportu sağlanarak tedavisine başlanması sağlanmalıdır.
Kaynaklar:
1-Can, Demet, et al. “Krup Tedavisinde Sistemik ve İnhale Steroid Kullanımının Karşılaştırılması.” Turkiye Klinikleri Journal of Allergy & Asthma 3.2 (2001): 45-49.
2-KARADAĞ, Bülent. “Krup Sendromları.” Turkiye Klinikleri Journal of Pediatrical Sciences 6.4 (2010): 32-38.
3- Acil Tıp Tanı ve Yönetim 6. baskı Syf: 438-441 Anthony FT Brown and Michael D.Cadogan
KKM ile kastedilen nedir?
Komuta Kontrol Merkezi