Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY)

Konjestif kalp yetmezliği (KKY), kalbin kan pompalama gücünde herhangi bir nedenle oluşan bozukluklar ve yetersizlikler nedeni ile kalbin kan pompalama kapasitesinde oluşan azalma ve bununla birlikte dokularda oluşan dolaşım bozukluğu olarak tanımlanabilmektedir.
Konjestif kalp yetmezliği denildiğinde ilk akla gelen sol kalp yetmezliği tablosudur. Sol kalp yetmezliği durumlarında ciddi bir perfüzyon bozukluğu oluşabilmekte ve semptomlar daha siddetli görülmektedir. Kalp yetmezliği tabloları akut veya kronik gelişimli olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Kalp yetmezliği nedenleri nelerdir?
Kalp yetmezliği tabloları kalp kasına direkt yada dolaylı olarak zarar veren birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bunlardan en önemlilerinini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Koroner arter hastalıkları (KAH)
- Miyokard Enfarktüsü: Miyokard enfarktüsü sonucunda kalp kasının belli bölgelerinde oluşan nekroz kalp yetmezliğinin önemli nedenleri arasındadır.
- Kardiyomiyopati. Enfeksiyonlar, aşırı alkol tüketimi ve yabancı madde kullanımı (uyuşturucu madde kullanımı) gibi durumlar kardiyomiyopati’ ye sebep olabilir.
- Hipertansiyon
- Böbrek yetmezliği
- Kalp kapak hastalıkları
- Diyabetes Mellitus gibi sistemik hastalıklar
Konjestif kalp yetmezliğinde belirtiler nelerdir?
Konjestif Kalp yetmezliği (KKY) durumlarında bir çok gözden kaçan belirtiler olsada hastalığın semptom verdiği durumlarda en sık karşılaşılan belirti ve bulgularu aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Hipertansiyon
- Dispne: Hastalığın ilk başladığı dözemlerde hafif veya efor sonucu görülen solunum sıkıntısı tablosu özellikle hastalık ileri evrelere ulaştığında oldukça şiddetli olabilmektedir. Özellikle sol kalp yetmezliğinde pulmoner basıncın artması ile ile gelişen akciğer ödemi nedeni le dispne oldukça şiddetli olabilir.
- Yine akciğer ödemine bağlı olarak akciğerlerin oskültasyonunda yaygın raller görülebilir.
- Taşikardi
- Takipne
- Aritmiler
- Endişe ve Ajitasyon
Konjestif Kalp Yetmezliğinde Hastane Öncesi Tedavi
Konjestif kalp yetmezliği (KKY) tablolarında hastalar genellikle semptom göstermeden yada sıkıntı yaşamadan acil yardım talebinde bulunmazlar. En sık sorun hastaların bir çoğunda görülen Dispne tablosudur. Bunun yanında çarpıntı şikayeti ile de hastalar 112 yi arayabilirler.
- Hastalar ABCDE yaklaşımı ile değerlendirilmelidir.
- Hastaların kardiyak, SpO2 ve kan basıncı monitörizasyonu yapılmalıdır. 12 derivasyonlu ekg çekilmelidir. (aritmilerin daha iyi değerlendirilmesi için önemlidir)
- Hastalar uygun pozisyona alınmalı ve oksijen desteğine başlanmalıdır. Hedef satürasyon değeri %94 ve üstü olmalıdır. Ortopne pozisyonu verilmesi ve ayakların aşağıya sallanması hastaları bir az olsun rahatlatabilir.
- Konjestif kalp yetmezliğinin en önemli sonuçlarından biri akciğer ödemi olduğu için mutlaka akciğer ödemi akılda tutulmalıdır. Akciğer ödemi düşünülen hastalarda vakit kaybetmeden akciğer ödeminin tedavisine başlanmalıdır. (Bknz: Akciğer ödemi ve tedavisi)
- Hastalarda tedaviye rağmen oksijen satürasyonu düzeltilemiyorsa ve hastalarda hipoksi tablosu devam ediyorsa KKM onayı ile endotrakeal entübasyon düşünülebilir…
- Hastaların uygun merkeze, sürekli vital parametreleri takip edilerek nakli sağlanmalıdır.
