Kardiyak Arrest Olgusu-1
87 yaş bayan hasta. 112 Acil sağlık sistemi ailesi tarafından 12:26 da aktive ediliyor.
Hasta yakınları yemek yedikten bir süre sonra kusma ile gelişen genel durum bozukluğu şikayeti ile ambulans talep ediyor. 112 arandığında hastanın bilinci açık, oryante-koopere.
Saat 12:28 de 112 ekibi aktive ediliyor ve ekip olay yerine hareket ediyor. Saat:12:33 de olay yerine ulaşılıyor. Hasta mutfakta bir sandalye üzerinde oturuyor. Bir hasta yakını tarafından başı desteklenmiş. Kas tonusu zayıf görünen hasta ilk bakışta cevapsız görünüyor. Ekip hastanın bilinç kontrolü için hastaya seslendiğinde yanıt alamıyor. Kısa bir hava yolu ve dolaşım muayenesinden sonra kardiyopulmoner arrest tanısı koyarak CPR başlama kararı veriyor (Karotis nabız (-) Solunum (-) ). Hasta sert zemine alınıyor ve CPR’ başlanıyor. hasta monitörize edilene kadar CPR ve Ventilasyon işlemi devam ediyor. CPR sırasında hasta yakınlarından kısa bir anamnez sonrasında bilinen tek rahatsızlığının “kalp yetmezliği” olduğu bilgisine varılıyor. 2 dk lık CPR süresinde hava yolu güvenliği sağlanıyor ve kardiyak kompresyonlara devam ediliyor. İlk döngünün sonuna doğru Endotrakeal entübasyon tamamlanıyor, IV erişim sağlanıyor ve %0,9 NaCL infüzyonuna başlanıyor. (Teknik Nedenlerle Monitörizasyon işlemi geçikiyor). Yaklaşık 15 sn sonra aniden hastanın gag refleksi geliyor. Döngü bitiminde Nabız kontrolü: Karotis (+), radial (+). Hasta apatik halde…
Ritm;
Kan basıncı: 90/60 mmHg | Solunum: 22/Dk |
Nbz: 101/dk | PUKŞ: 178 mg/dl |
SpO2: %98 | Ritm: Atrial Fibrilasyon |
SDGD’ den 1 dakika sonra hastadaki apati hali son bulunuyor. Hasta oryante koopere. Solunum yolu kontrolünden ve güvenliğinden emin olunduktan sonra hasta ekstübe ediliyor. Hasta monitörize ve geri dönüşümsüz oksijen maskesi ile O2 verilerek hastaneye naklediliyor. Nakil sırasıında hastanın tek şikayeti hareketle artan sternum etrafındaki ağrı (CPR komplikasyonu kot kırıkları). CPR sonrası her iki akciğer eşit havalanıyor. Akciğer sesleri bileteral normal. Entübasyon sırasında oral kavitede ve solunum yolunda herhangi bir yabancı cisime yada mide içeriğine rastlanmadı. Pupil muayenesi normal. Hemodinami stabil.
Tartışma;
Sadece 2 dk CPR sonrasında hastanın son derece stabil şekilde CPR’a yanıt vermesi çoğumuza biraz garip gelebilir. Muhtemelen kollaps halinden sonra çok kısa zaman geçti (maksimum 30-40 sn). Altta yatan nedenin yada nedenlerin önemi,tespiti, erken müdahaledeki etkinliği SDGD de oldukça önemli yer kaplamakta. Altta yatan neden olarak senkop sonucunda anatomik yapıların sebep olduğu Asfiksi/hipoksi düşünüldü. Olay ve altta yatan sebep konusunda sizin düşünceleriniz nelerdir.
Ben hipotansif atağa bağlı senkop ve pozisyon nedeniyle havayolunun tıkandığını düşündüm. Muhtemelen hasta cpr için yatırıldığında ve izotonik ile damar yolu açıldığında volume artışı sağlandı. Ben de buna benzer vaka görmüştüm. TYD yi halkımıza ne kadar çok öğretirsek bu gibi vakalarda mortalite oranını düşüreceğimize inanıyorum. İyi çalışmalar