Hemorajik İnme
Tüm inme olaylarının yaklaşık olarak %15-20 kadarını oluştururlar. Beyindeki damar yapılarının bazı nedenlerle deforme olmaları sonucunda kanamanın oluşması sonucunda görülürler. En önemli nedenleri hipertansiyondur. Yine koagulasyon mekanizmasındaki bozukluklar da hemorajik inmelere neden olabilmektedir. Madde kullanımı, travmalar ve beyin tümörleri de hemorajik inme nedenlerindendir. Trombolitik tedavi alan iskemik inme hastalarında da sekonder olarak hemorajik inme vakaları görülebilmektedir.
Hemorajik inmelerde olay kanamanın olduğu bölgeye adlandırılmaktadır.İntraserebral kanamalar, subaraknoidal kanamalar ve subdural kanamalar en sık karşılaşılan hemorajik inme durumlarıdır.
Hemorajik inmeler, kafa içi basıncın artmasına ve herniasyona da sebebiyet vererek durumu daha komplike hale getirebilirler.
Klinik tablo belirti ve semptomlar;
Hemorajik inme vakalarında belirtiler kanama miktarı kafa içi basınç artışının (KİBAS) olup olmadığına göre değişik seviyelerde olabilir.
- Şiddetli baş ağrısı (“yaşadığım en kötü başağrısı” özellikle subaraknoid kanamada)
- Bulantı – Kusma
- Bilinç bozuklukları, bilinç kaybı, koma
- Konvülziyonlar
- KİBAS gelişti ise Cushing triadı görülebilir.
Cushing Triadı
- Hipertansiyon
- Bradikardi
- Solunum bozuklukları
- Fotofobi
- Çift görme
- Hemipleji ve Hemianestezi
- Herniasyona ve kanamanın şiddetine bağlı olarak anizokori, göz kapak ve göz hareketlerinde anormallikler gibi kranial sinirlerindeki basıyla bağlantılı semptomlar görülebilir.
Hemorajik İnmelerde Tedavi
- ABCDE yaklaşımı ile hasta değerlendirilmelidir.
- Hastanın hava yolu güvenliği sağlanmalıdır. Hemorajik inmelerde kusma, aspirasyon ve üst hava yolu tıkanıklıkları sık olarak görülür.
- SpO2 %94′ ün üzerinde tutulmaya çalışılmalı ve hipoksi düzeltilmeye çalışılmalıdır. Bu amaçla Oksijen desteğine başlanmalıdır.
- Hastanın kardiyak, KB ve SpO2 monitörizasyonu sağlanmalıdır.
- IV erişim sağlanmalıdır. Mümkün ise 16-18 gauge kanüller kullanılmalıdır.
- Hastanın baş kısmı yükseltilmelidir.
- Hipertansiyonun prognozu kötüleştirebileceği düşünülmektedir. Bu amaçka bir uzman yardımı istenip kan basıncı kontrolü hakkında yönlendirme almak en doğrusudur.
- Hastaya mümkün ise nazogastrik kateter takılmalı ve mide içeriği boşaltılmalıdır.
- Mutlaka hastanın tedavisinin yapılabileceği uygun bir merkeze kısa sürede naklinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
“Akut İskemik İnme” yazısına gitmek için tıklayınız…