FOAMed’ deyiz…
2016 ocak ayında başladığımız, “e-öğrenme” mantığı ile kuruduğımız resusitasyon.com, amacımızla paralel olarak hizmet veren FOAMed projesinde RSS içerik sağlayıcı olarak yer almaya başladı. Türkiye’ de www.acilci.net, FOAMed projesinde hastane içi acil tıp eğitimi konusunda başı çeken en önemli blog olma özelliği taşımaktadır. Resusitasyon.com olarak amacımız, hastane öncesi dönemde daha nitelikli ve donanımlı hizmet verilmesi amacı ile “e-öğrenme” ye katkıda bulunmaktır. Bu amaçla kurmuş olduğumuz web sitemizi her kesimin anlayabileceği şekilde şekillendirmeye çalışıyoruz.
İnternet ortamında yayın yapmaya başladığımız 2 aylık dönemde yaklaşık 13.000 sayfa görüntülemesine ulaşarak ne kadar doğru yolda olduğumuzu bir kez daha anladık. Gerek mail yolu ile gerekse yüzyüze görüşmelerde sizlerinde direkt ve dolaylı olarak projemize olan desteğini hissettik.
Resusitasyon.com olarak siz değerli sağlık ordumuzun görüşleri doğrultusunda yayın hayatımıza devam edeceğiz.
Her türlü görüş, öneri, ve isteklerinizi [email protected] mail adresini kullanarak bizlere iletebilirsiniz.
FOAMed hakkında acilci.net’ web sitesinin kaleme almış olduğu açıklayıcı ve güzel bir yazının, bir bölümünü burada yayınlamak istiyorum. Yazının devamına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
FOAMed Ne Demek?
Bu site IEMTC 2012 Kursu (#IEMTC2012) esnasında şekillenen fikirlerin sonucunda oluştu. Kısaca FOAMed adı verilen ve “Free, Open Acess, Medical Education” manasına gelen ve ICEM 2012 Konferansı esnasında Dublin’de başlayan bir akımın ürünü.
Amaç, acil tıp konusunda elektronik bir hafıza oluşturmak, tıbbi gelişmeler, bilimsel yenilikler ve akademik makalelerden gelen ve çoğu zaman takip etmeye vakit bulamadığımız içerikleri tek bir noktada toplamak.
Acil Tıp öyle bir hızla gelişiyor ki, elimize yeni bir kitap aldığımızda artık bu kitap eskimiş oluyor. Peki, nereden öğrenmeye başlayacağız? Yeni ve güvenilir bilgiye, zorlanmadan, kalın kitapları taşımadan, fazla zaman harcamadan nasıl ulaşacağız?
Bunun yolu: Serbest, Açık Erişimli, Bilimsel Network (SABuN) yani FOAMed
Serbest, Açık Erişimli, Acil Tıp Eğitimi yani FOAM ne demek?
FOAM (Free, Open Access Medical Education – Serbest, Açık Erişimli Tıp Eğitimi), internet üzerinde birbirleriyle etkileşme yoluyla sürekli katlanarak artan serbest ve açık erişimli tıp eğitimi kaynaklarının, dünyayı eğitim açısından daha iyi bir yer haline getirmek gayesiyle kendiliğinden oluşturduğu bir hareketin adıdır. FOAM, kullanılan medya ya da platformdan bağımsız olarak teknolojinin getirdiği her türlü kaynağı sömürürcesine kullanarak eldeki bilgiyi doğru, tarafsız, hızlı ve ücretsiz şekilde, herkes tarafından kullanılabilir halde paylaşmayı kendine amaç edinenlerin, karşılık beklemeden yaptıkları işin adıdır aslında. Bloglar (ağ günceleri), podcastler (dijital ses kayıtlarının beslemeler [RSS] yoluyla dağıtılması), tweetler (cıvıltılar), Google hangout’ları (videolu görüşme kayıtları), çevrimiçi videolar, metin dökümanları (doküman), fotoğraflar, facebook grupları ve giderek çeşitlenen diğer tüm yollar bu amaçla kullanılmaktadır.
FOAM kısaltması, 2012 yılında Dublin’de yapılan ICEM kongresi esnasında yapmakta oldukları işe bir ad vermek hevesindeki birkaç kişinin ürünüdür. İnternet üzerindeki eğitim kaynakları son 10 yılda çığ gibi büyüdü. Herhangi bir çıkar beklentisi olmadan, kendini eğitime adayarak bunları paylaşan binlerce insan, her gün kendi internet sitelerinde, ağ güncelerinde (blog), kanallarında (youtube), twitter hesaplarında ulaşıp öğrenmemiz için, bizler için, sürekli çeşitli kaynaklar hazırladılar ve yayınladılar. Bir şekilde bu kaynaklara ulaşıp takip edenler bu hazinelere erişebilirken, bunlardan haberdar olmayanlar ise birileri kendilerine bu hazinelerden bahsedene kadar beklemek zorundaydı. İşte FOAM hareketi, hem bu işi yapanları, hem de okumak isteyenleri aslında birbiriyle buluşturma görevini yerine getiren en önemli unsurdur.