Defibrilasyon
Defibrilasyon, Nabızsız Ventrikül Taşikardisi ve Ventrikül Fibrilasyonu olgularının en önemli tedavi yöntemidir. Hasta monitörize edildikten sonra ritmin defibrile edilebilir ritm (nVT/VT) olduğuna karar verildikten sonra geçiktirilmeden uygulanması gerekir. Geç kalınan her an başarı şansını azaltır.
Defibrilatörler günümüzde aktif olarak monofazik ve bifazik (trifazik defibrilatörler de mevcut olum kullanım sıklığı nadirdir.) olmak üzere 2 gruba ayrılmışlardır. Defibrilasyonu doğru akımla uygulayabilmek için Defibrilatörünüzün türünü bilmeniz gerekmektedir. Yetişkin İYD uygulamalarında monofazik defibrilatörlerde defibrilasyon işlemi 360 j ile yapılmalıdır. Bifazik defibrilatörlerde ise defibrilasyon uygulamalarında 150-200j kullanılmalıdır.
Kaşıkların Yerleşimi Nasıl Olmalıdır.
Yöntem 1:
Anteriör paddle/kaşık Sağ midclavicular hatta 2-3 interkostal aralık üzerine yerleştirilir.
Apex paddle/kaşık, Sol midaxiller hat 4-5 interkostal aralık üzerine yerleştirilir.
Yöntem 2:
Apex yazan kaşığı sol prekordiyuma yerleştirirken, Anteriör yazanı sağ infraskapular alana yerleştirilir. (Bu pozisyonda güvenlik açısından yapışkan pedler kullanılmalıdır)
Defibrilasyon Uygulamasında Nelere Dikkat Etmeliyiz.
Defibrilasyon uygulaması sırasında kendi güvenliğimiz, hasta güvenliği ve defibrilasyonun etkinliği açısından bazı noktalara değinmek gerekmektedir.
-
- Kesinlikle her iki kaşık aynı elde tutulmamalıdır.
-
- Defibrilasyon uygulaması sırasında kaşılar mutlaka doğru yerleştirilmelidir. Paddleların yerleşim noktaları uygun jellerle jellenmelidir. Sadece paddleların yerleştirileceği noktalar jellenmelidir.
-
- Hastanın göğsü ıslak ise mutlaka uygulamadan önce kurulanmalıdır. aksi takdirde verilen akım yüzeyel geçeceği için istenilen etki sağlanamayacaktır.
-
- Defibrilasyon uygulamadan önce paddları sadecede hastanın üzerine yerleştirdikten sonra şarj edin. Kasıklar şarjlı durumda iken havada kesinlikle tutmayın. Paddlelar/kaşıklar ya hastanın üzerinde yada defibrilatörün üzerinde olmalıdır. Paddlelar/kaşıklar hiçbir zaman yere yada başka bir zemine konulmamalıdır.
-
- Uygulama sırasında hastanın göğsüne bir miktar bası uygulayın.
-
- Uygulama sırasında kesinlikle hasta ile temasta bulunmayın. Defibrilasyon öncesinde “ben çekildim, sizde çekilin, herkes çekilsin” gibi cümleler kullanarak ekip arkadaşlarını temas konusunda uyarın.
-
- Defibrilasyon sırasında ventilasyona ara verin. Balon-valf maske yada ventilatörü hastadan ayırın ve uzaklaştırın.
- Ambulanda hareket halinde iken defibrilasyon uygulamayın. Eğer defibrilasyon uygulamanız gerekiyorsa mutlaka AMBULANSI DURDURUN…
Merhaba
Sitenizi ilgiyle takip ediyorum. Bir sorum olacak. Defibrilasyonda kullanılan anterior pkzisyon ile anterioposterior pozisyonun etkinlik açısından birbirine üstünlüğü varmı?
Kenan bey ilginiz için teşekkür ederiz,
İki defibrilasyon pozisyonunun başarısı arasında anlamlı bir fark yok.