Brugada Sendromu

1992 yılında tanımlanan Brugada sendromu, kalp kasında bulunan Sodyum kanallarını kodlayan bir genin mutasyonuna bağlı olarak oluşmaktadır. Her yaş gurubunda görülebilmesine karşın 35-40 yaşları arasında ani ölüm görülme daha yüksektir. Brugada sendromu kalıtsal geçişi görülen bir durumdur. Aile bireylerinde ani ölüm olgusu, aile bireylerinde brugada sendromuna ait ekg değişikliklerinin görülmesi, sebebi açıklanamayan senkop, dökümante edilmiş VF ve VT atakları, durumlarında brugada sendromundan şüphelenilmelidir.
Brugada sendromunda EKG bulguları geçici olabilmekte, bazı zamanlarda tamemen kaybolabilmektedirler. Özellikle Class IA ve IC antiaritmiklerin kullanılmasından sonra EKG de tipik Brugada bulguları görülmeye başlar. Bu nedenle Brugada sendromu tanısı alan hastalarda Sınıf 1 (Class IA, Class IB, Class IC) antiaritmeklerin kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Brugada sendromu durumunda ani VF ve VT atakları görülmekte ve ölümler genelikle buna bağlı olmaktadır. Hastanın ilk aritmi atağı ölüm ile sonuçlanabilirmektedir. Bu nedenler günümüz şartlarında ani ve ölümcül aritmilerin önlenebilmesi amacı ile en etkili tedavi yöntemi Brugada sendromu tanısı alan hastalara ICD implantı yapılmasıdır.
Brugada Sendromunda EKG bulguları geçici olabilmektedirler. Semptomlar Sınıf 1 (Class IA, Class IB, Class IC) antiaritmeklerin kullanılması, beta blokerler, kalsiyun kanal blokerleri, yüksek ateş, hipotermi, iskemi durumu gibi birçok faktörle ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak 3 tipi mevcuttur. EKG bulguları sağ prekordiyal derivasyonlar olan V1,V2,V3 derivasyonlarında götülür
Tip 1 Brugada
En tipik brugada bulgularının görüldüğü formdur. EKG de V1,V2,V3 derivasyonların en az iki tanesinde 2 mm den fazla j noktası ve içbükey ST segment elevasyonunun ve T dalga inversiyonunun birlikte görüldüğü durumdur.

Brugada Tip 1 ST segment elevasyonu
Tip 2 Brugada
J noktasının en az 2 mm ST segmentinin en az 1 mm eleve olduğu semer şeklinde ST elevasyonunun görüldüğü durumdur.
Tip 3 Brugada
ST segment elevasyonunun 2 mm altındadır. ST elevasyonu, tip 1 veya tip 2 morfolojisinde olabilir.
Kaynaklar:
1- Turkiye Klinikleri J Med Sci 2005;25(4):560-4
2- http://lifeinthefastlane.com/ecg-library/brugada-syndrome/
3- Brugada Sendromu http://www.metealpaslan.com/ekg/brugada.htm
4- Annals of Cardiac Anaesthesia, Vol. 18, No. 3, July-September, 2015, pp. 403-413
5-Rev Port Cardiol. 2015;34(4):287.e1—287.e7

