Bradikardi Yönetimi
Kalp atım hızının normal olarak kabul edildiği sınırların altında olduğu durumlarda bradikardiden bahsedilir. Kalp hızının 60/dk altında olduğu durumlar bradikardi olarak değerlendirilir.
Baradikardilerde ritm düzenli olabildiği gibi düzensiz de olabilir. Sinüs baradikardisi, AV bloklar, Sinus duraklamaları da bradikardiler içerisinde yer almaktadır.
Bradikardi nedenleri;
- İlaçlar (Beta bloker, Kalsiyum kanal blokerlerinin yüksek doz alımı)
- Toksinler (Organofosfat zehirlenmeleri)
- Artmış vagal uyarılar,
- Geçirilmiş kalp cerrahileri,
- Hormanal bozukluklar,
- Elektrolit bozuklukları,
- Romatizmal hastalıklar,
- Hipotermi,
- Metabolik nedneler,
- Kafa travmaları ve KİBAS,
- İskemik kalp hastalıkları olarak belirtilebilir
Hastalarda semptomatik olarak gelişebilirken, asemptomatik olarak da görülebilir. Semptomatik bradikardilerde semptomların çoğu düşük kardiyak output ile bağlantılıdır. Hipotansiyon, baygınlık hissi ve senkop, baş dönmesi, yorgunluk hissi, göğüs ağrısı görülebilir.
Bradikardi olgusu ile karşılaşıldığında, öncelikle ABCDE yaklaşımı ile hayati fonksiyonlar değerlendirilmelidir. Hastaya O2 desteği başlanmalı, Bradikardiye sebep olan neden tespit edilmeye çalışılmalıdır. Son yenilen yemek, kronik hastalık öyküsü ve kullanılan ilaçların sorgulanması altta yatan sebebin belirlenmesinde önemlidir. Aynı zamanda geri döndürülebilir nednelerin tespiti yapılmaya çalışılmalıdır. Tüm hastalara 12 derivasyonlu EKG çekilmelidir.
Bradikardi yönetiminde yol haritası hastanın stabil yata unstabil olmasına göre belirlenir. Hastada unstabilite bulguları yok ise hasta izlenmeli ve olası kardiyak arrest riskleri araştırılmalıdır. (2 . ve 3. derece AV blok varlığı, asistoli öyküsü ve Sinüs duraklamasının 3 saniyeden uzun olup olmadığı değerlendirilmelidir. ) Eğer bunlardan birisi mevcut ise tedaviye hemen başlanmalıdır.
Hastada Unstabilite bulguları mevcut ise hemen tedaviye başlanmalıdır.
Unstabilite bulguları;
- Hipotansiyon,
- Bilinç değişiklikleri,
- KKY,
- Şok,
- Göğüs Ağrısı
- Senkop olarak sıralanabilir.
Bradikardi tedavisinde ilk tercih edilen ilaç Atropin‘ dir. Standart doz 0.5 mg IV olmak üzere 3-5 dk da bir Maksimum toplamda 3 mg olana kadar olarak ihtiyaca göre tekrarlanabilir. (Atropin 0.5 mg altında uygulamalarda paradoksal bradikardiye sebep olarak, bradikardiyi derinleştirme potansiyeline sahiptir. Doz ayarlamasına dikkat!!!). Ciddi bradikardilerde 1 mg olarak 3-5 dk bir (Toplamda maksimum 0.04 mg/kg olacak şekilde) tekrarlanır. Kalp transplantasyonu yapılan hastalarda atropin uygulaması etkisiz olabilir. Atropine cevap alınamadığı durumlarda,
- İsoprenaline 5 mcg/dk IV
- Adrenalin 2-10 mcg/dk IV
- Dopamin 5-20 mcg/kg/dk IV olarak uygulanabilir.
- Aminoflin
- Glukagon 3 mg IV başlangıç dozunda ve sonrasında saatte 3 mg olacak şekilde infüzyon olarak.(özellikle beta bloker ve kalsiyum kanal blokeri aşırı dozunda) düşünülebilir.
Yukarıdaki tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda pacamaker takılmalıdır. Transvenöz yada Transkutan pacemaker takılabilir. Transvenöz pacemaker takılacağı durumlarda Transvenöz pacemaker hazırlanıncaya kadar Transkutan pacemaker takılmalıdır. 2. ve 3. derece AV blokların sebep olduğu bradikardilerde pacemaker mümkün olduğunca çabuk takılmalıdır. İlaç tedavisi tamalanmadan yada ilaç tedavisinden önce takılabilir.