Atriyal Flutter

Atriyal Flutter, atriyumlarda “reentry” yani yeniden uyarılma mekanizması ile gerçekleşen bir atriyal aritmi türüdür. Atriyal Flutter durumlarında gerçekleşen reentry mekanizmasında tutulan bölge ve reentry halkası daha geniştir.
Atriyal Flutter EKG Özellikleri
Atriyal flutter ritm büyük oranda ve sıklıkla düzenlidir. Ancak değişken bloklu atriyal flutter durumlarında ritm düzensizdir. Bu nedenle Atriyal flutter vakalarında ritmin düzensiz olabileceği aklımızda olmalıdır.
Atriyumlardaki geniş reenrry yani, yeniden uyarılma mekanizması nedeni ile EKG de P dalgaları izlenmez. Bunun yerine “Flutter” dalgaları görülür.

EKG de izlenen Flutter dalgaları reentry mekanizması nedeni ile oluştuğu için izoelektrik hat kaybolur. Bir flutter dalgasının hemen bitiminden sonra yeni bir flutter dalgası başlar. Oluşan flutter dalgaları birbirine benzerdir. Atriyal aktivite yani atriyal hız 200-400 atım/dk’ dır.
QRS komplekslerini oluşturan uyarılar atriyum kaynaklı olduğu için QRS komplekslerinin süresi 0,12 sn’ nin altındadır. Yani EKG’ de dar QRS kompleksleri izlenir. (Aberran ileti yada dal bloğunun eşlik ettiği durumlarda QRS kompleksinde uzama görülebilir).
Ventrikül hızı değişkendir. 2:1, 3:1 bloklu atriyal flutter durumlarında hız taşikardikdir. (2:1 bloklu atriyal flutter da 3 flutter dalgasından sonra 1 QRS kompleksi oluşmuş, 3:1 bloklu atriyal flutter da ise 3 flutter dalgasından sonra 1 QRS kompleksi oluşmuştur.)
Atriyal Flutter da EKG’ yi ters çevirdiğimizde yada 12 kanallı ekg çektğimizde V1 derivasyonunda klasik “testere dişi görünümü” (Testere görünümü) rahatlıkla görülebilir. 2:1 yada 1:1 bloklu Atriyal flutter da bu testere dişi görüntüsünü görmek zorlaşabilir.
Atriyal Flutter EKG Örnekleri



Atriyal flutter vakalanda, ventriküler hız ciddi düzeyde artmadıkça, hemodinamiyi etkilemedikçe veya semptomatik olmadığı sürece hastane öncesi alanda genellikle acil tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır.

