Atriyal Fibrilasyon (AF)
Sinoatriyal düğümün devre dışı kalması ile atriyumlardaki çok farklı noktalardan uyarı çıkması ancak bu uyarıların hiçbirinin atriyal depolarizasyonu ve etkin atriyal kontraksiyon sağlamadığı durum atriyal fibrilasyon olarak tanımlanır. Atriyal fibrilasyonda kalp debisinde kayıp oluşur.
Özellikleri;
- Atrial hız 300-500 arasında olmakla beraber EKG de ölçülemez.
- P dalgaları kaybolur, fibrilasyon dalgaları mevcuttur.
- İzoelektrik hat görülemeyebilir.
- Mevcut fiblilasyon iletilerinin rastgele bir kısmı ventriküllere iletilir ve ventrikül cevabı alınır.Bu nedenle ritm düzensiz ve QRS kompleksi dardır.
- Ventrikül hızı (QRS kompleski cevabı) dakikada 100 den fazla ise “Hızlı Ventrikül Yanıtlı Atriyal Fibrilasyon” yada “Yüksek Ventrikül Cevaplı Atriyal Fibrilasyon” olarak adlandırılır
Hipertansiyon, iskemik kalp hastalıkları, romatizmal kalp hastalıkları, tiriroksikoz, perikard hastalıkları bazı ilaçlar gibi çok fazla etkenler atriyal fibrilasyonun etyolojisinde yer almaktadır. Yaşlılarda kronik olarak görülebilir. Ventriküler hızın çok artmadığı durumlarda ani olarak rahatsızlık vermese de düşük kalp debisine bağlı olarak yorgunluk, hipotansiyon, baş dönmesi gibi semptomlarda gösterebilir. Ventriküler hızın arttığı durumlarda çarpıntı hissi hastayı oldukça fazla rahatsız edebilir ve hipotansiyon görülebilir.
Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda, pulmoner, cerebral yada koroner tromboemboli ihtimali göz ardı edilmemelidir. Mitral yada tiriküspit kapak yetmezliklerinde tromboemboli riski oldukça artmaktadır.
Tedavi:
Acil tedavide amaç ritm kontrolü değil, hız kontrolü olmalıdır. Oluşan yüksek ventrikül yanıtını baskılamak, genellikle hastaların semptomların giderilmesinde yeterli gelmektedir. Hastalar Unstabil ise ilk tercih Elektriksel Kardiyoversiyon olmalıdır. (Elektriksel Kardiyoversiyon işlemi için Tıklayınız.). Stabil hastalarda, kalsiyum kanal blokeri (Diltiazem 0.25 mg/kg dozunda – Verapamil 5-10 mg dozunda), beta bloker kullanılarak hız kontrolü gerçekleştirilebilir. Adenosin atriyal fibrilasyon durumlarında tercih edilmez. Yine Vagal mavenralar atrial fibrilasyonda emboli riski nedeni ile tercih edilmezler.