AHA 2015: Pediatrik Hastalarda Travma Resüsitasyonu

Pediatrik travma resüsitasyonunun bazı yönleri üzerinde durulması gerekir; çünkü uygun olmayan bir şekilde gerçekleştirilen resüsitasyon önlenebilir pediatrik ölümlerin başlıca nedenidir.238
Pediatrik travma resüsitasyonunda sık karşılaşılan hatalar, hava yolunun açılmasında ve korunmasında başarısız oluması, uygun sıvı resüsitasyonu sağlanamaması, iç kanamanın tanınması ve tedavisinde başarısız olunmasıdır. Kalifiye bir cerrahı olaya erkenden dahil edin ve mümkünse multi travmaya maruz kalmış bir pediatrik hastayı, pediatri uzmanıyla bir travma merkezine taşıyın.
Pediatrik travma resüsitasyonunun özel yönleri şunlardır:
Yaralanma mekanizması servikal spinal yaralanma ile uyumlu olduğunda, servikal omurganın hareketini kısıtlayın, başın ve boynun çekilmesinden veya hareketinden kaçının. Hava yolunu jaw thrust yöntemi ile açın ve muhafaza edin. Başın fleksiyonundan kaçının.
Havayolu jaw thrust yöntemi ile açılamazsa, baş geri-çene yukarı (head tilt–chin lift) manevrasını kullanın. Çünkü hastaya açık bir hava yolu sağlamalısınız. Bebeklerde ve çocuklarda başın orantısız olarak büyük olması nedeni ile başın istenmeyen fleksiyonu ve buna bağlı hava yolunun kapanmasını önmemek amacı ile hastanın gövdesinin yükseltilmesi gerekebilir.
Kafa travması durumunda bile rutin hipervantilasyon yapmayın. (Class III, LOE C)
Beyin herniasyonu belirtileri varsa kasıtlı kısa süreli hiperventilasyon geçici kurtarma terapisi olarak kullanılabilir. (Örn: Ölçülen kafa içi basıncında ani yükselme, bir veya her iki pupillerin ışık refleksinde azalma ve dilatasyon, bradikardi ve hipertansiyon).
Hastanın maksillofasiyal travması varsa veya baziler kafatası kırığından şüpheleniyorsanız nazogastrik tüp yerine, orogastrik tüp kullanın. (Class IIa, LOE C)
Bebeklerde ve çocuklarda intraabdominal hemoraji, tansiyon pnömotoraks, perikardiyal tamponad, spinal cord yaralanmaları ve bebeklerde intrakranyal kanama şok nedenleri olarak düşünülmelidir.
Kaynaklar:
2015 American Heart Association Guidelines for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care – Part 12: Pediatric Advanced Life Support 4.9 Special Resuscitation Situations
https://eccguidelines.heart.org/index.php/circulation/cpr-ecc-guidelines-2/part-12-pediatric-advanced-life-support/#

