Atriyal Taşikardi (AT)
Toplumdaki “çarpıntı” şikayetinin nedenlerinden bir tanesidir. Atrial taşikardi olarak da adlandırılır. Genel olarak kalpteki elektriksel uyarının sinoatriyal düğüm dışında atriyumlardaki tek bir noktadan kaynaklandığı bir disritmi (yaygın va yanlış söylemle “aritmi”) çeşididir. Elektriksel uyarının kaynağı atriyumlar yada atriyoventriküler nodun üzerinde olmasından dolayı QRS’ ler dar olarak izlenir. Hız genelde 100-240/dk aralığında değişkendir. Hızın 160 üzerine çıktığı durumlarda paroksismal atriyal taşikardi olarak adlandırılır. Özellikle yüksek hızlarda hastaları ciddi anlamda sıkıntıya sokan, rahatsız eden ve ciddi semptomlara sebep olabilen bir yapıya sahiptir.
En önemli özelliği normal morfolojide olmayan P dalgalarıdır. Genellikle ritm düzenlidir ve inferiör derivasyonlarda P dalgası inversiyonu görülür. Yine P dalgası amplitüdünde ve yapısında farklılıklar mevcuttur. Yüksek hızlara ulaştığında hastada hipotansiyon, baygınlık hissi, baş dönmesi yapabilir. Kardiyak cerrahi operasyonları sonucunda, bazı ilaçlar nedeni ile perikardit gibi inflamatuar hastalıklar nedeni ile oluşabilir.
Tedavisi dar QRS taşikardi tedavisi gibidir. Genelde vagal manevralara cevap verirler. Vagal manevralara yanıt alınamadığı durumlarda genellikle adenosin ilk tercih edilen ilaç olmakla beraber, kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerler de sık olarak tedavide yanıt alınan ajanlardır.