Magnezyum Sülfat ve Hastane Öncesi Kullanımı
Magnezyum, özellikle kas-iskelet ve sinir sistemi başta olmak üzere vücuttu bir çok sistemin işlevinde önemli rol oynayan bir mineraldir. Hastane öncesi acil tıp alanında Magnezyum sülfat kullanımından imtina edilse de endikasyonu olan birkaç durumda alterantifi olmayan, bazı durumlarda ise oldukça önemli sonuçları olan bir ilaçtır.
Magnezyum Sülfat Endikasyonları ve Magnezyum Sülfat Dozu
Hastane öncesi acil tıp alanında aşağıdaki durumlarda magnezyum sülfat endikasyonu vardır.
Torsades De Pointes: Magnezyum sülfat endikasyonu olan önemli durumlardan bir tanesi de öldürücü bir ritim olan torsades de pointes’ dir. Torsades de pointes varlığında Magnezyum Sülfat dozu 2 gr 10 dakikada gidecek şekilde IV olarak planlanabilir..
Uzamış ve şoka dirençli Ventrikül fibrilasyonu varlığında magnezyum sülfat endikasyonu vardır. Bu durumda Magnezyum Sülfat dozu 2 gr 1-2 dakikada gidecek şekilde IV olarak uygulanabilir. Gerekirse bu doz 10-15 dakika sonra tekrarlanabilir.
Magnezyum sülfat endikasyonları arasındaki diğer bir önemli durum da eklampsi ve preeklampsi tablosudur. Eklampsi ve preeklampsi durumlarında nöbet gelişir ise, Magnezyum sülfat dozu 4 gr’ dır. Bu doz IV olarak 5-10 dakikada gidecek şekilde uygulanabilir..
Şiddetli veya ölümcül astım ataklarında da hastane öncesi acil tıp alanında magnezyum sülfat endikasyonu mevcuttur. Şiddetli veya ölümcül astım atağı yönetiminde Magnezyum sülfat dozu 2 gr IV yavaş olarak planlanabilir. Çocuklarda 25-50 mg/kg ( Max: 2 gr) IV yavaş olarak uygulanabilir.
Magnezyum Sülfat Kullanımı Sırasında Nelere Dikkat Edelim?
Torsades de Pointes dışında hastane öncesi acil tıp alanında
magnezyum sülfat yavaş uygulanmalıdır.
Uygulama sonrasında, solunum depresyonu ve şiddetli hipotansiyona ve bradikardiye sebep olabilir.
Magnezyum sülfat dozu alışılagelmişin dışında “gram” olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle mg – gr ayrımına dikkat edilmelidir.