Amiodaron ve Hastane Öncesi Kullanımı
Amiodaron Sınıf III antiaritmikler sınıfında kendine yer bulanan bir antiaritmik ajan olarak çantalarımızda yer almaktadır. Amiodaron, kalsiyum (Ca), Sodyum (Na) ve Potasyum (K) kanalllarını bloke ederek aksiyon potansiyeli süresini uzatarak antiaritmik etki gösterir. Amiodaron, çoklu kanal blokajı yaptığı için Sınıf I, Sınıf II ve Sınıf IV antiaritmiklerin de özelliklerini taşır.
Amiodaron Endikasyonları
Yukarıda da bahsettiğimiz etki mekanizması ile negatif kronotrop ve negatif inotrop etkili antiaritmik bir ajan olan amiodaron endikasyonları arasında en önemli yeri taşikardiler ve ölümcül aritmiler tutmaktadır. Hastane öncesi acil tıp alanında kökeni ne olursa olsun tüm taşikardilerin sonlandırılmasında belli şartlarda amiodaron endikedir.
Amiodaron endikasyonları‘ na ve Amiodaron uygulama dozlarını şöyle biraz daha yakından bakacak olursak eğer;
Kardiyak Arrest Durumlarında Amiodaron kullanımı;
Kardiyak arrest resüsitasyonunda hastalarda refrakter (İnatçı, tekrarlayan) nabızsız ventrikül taşikardisi veya ventrikül Fibrilasyonu olması durumunda Amiodaron endikasyonu vardır. Amiodaron kılavuzlara göre bu durumlarda ilk tercih edilecek antiaritmik ajan olmalıdır. 3 şok uygulanmasına rağmen sonlandırılamayan Nabızsız ventrikül taşikardisi (nVT) veya ventrikül fibrilasyonu (VF) refrakter nVT/VF olarak kabul edilmeli ve hemen amidoron uygulamasına başlanmalıdır.
Bu amaçla yetişkinlerde amiodaron 300 mg 20 cc % 5 dextroz ile dilüe edilerek IV/IO bolus olarak uygulanır. Bu uygulama ile nVF/VT sonlandırılamazsa Amiodaron 150 mg olacak şekilde tekrarlanabilir.
Çocuklarda ise amiodaron 5 mg/kg dozunda IV/IO bolus olarak (Max: 300 mg) refrakter nVT ve VF tedavisinde kullanılır. Yanıt alınamaz ise aynı doz ikinci defa tekrarlanabilir .
Nabızlı Ventrikül Taşikardisinde Amiodaron kullanımı
Stabil nabızlı ventrikül taşikardisi durumlarında veya stabil düzenli geniş QRS taşikardilerde amiodaron uygulaması ventrikül taşikardisinin sonlandırılmasında endikedir. Bu amaçla amiodaron 300 mg %5 dextroz içerisinde 20-60 dakikada gidecek şekilde IV uygulanır. Çocuklarda taşikardi tedavisi (Stabil nabızlı ventrikül Taşikardisi durumlarında veya stabil düzenli geniş QRS taşikardilerde ) amacı ile Amiodaron 5 mg/kg dozunda 20-30 dakika üzerinde gidecek şekilde IV uygulanabilir.
Unstabil Olan Tüm Taşikardilerin Tedavisinde Amiodaron Kullanımı
Kökeni ne olursa olsun, hastane öncesi alanda unstabil olarak kabul edilen dar yada geniş QRS kompleksine sahip düzenli/düzensiz tüm taşikardi olgularında senkronize kardiyoversiyona yanıt alınamadığı durumlarda 2. basamak tedavi olarak amiodaron endikedir. Bu amaçla 300 mg Amiodaron 10-20 üzerinde gidecek şekilde IV/IO olarak uygulanır.
Amiodaron Kullamında Dikkat Edilmesi Gerekn Noktalar
Amiodaron kullanımının kontrendike olduğu birçok durum mevcuttur. Hastane öncesi acil tıp alanında her türlü bradikardilerde ve kalp bloklarında ve şidetli hipotansiyonda amiodaron kontrendikedir.
İlaç uygulama dozu ve uygulama hızı endikasyona göre değişmektedir. Bu nedenle amiodaron endikasyonuna dikkat edilmelidir.
Amiodaronun %5 dextroz içerisinde verilmesi ilacın etkinliği açısından önemlidir.
Stabil dar QRS taşikardilerde Amiodaron kullanılmamalıdır.
Kaynaklar:
- ERC 2015 Resusitasyon Kılavuzu
- AHA 2015 Resusitasyon Kılavuzu