Hastane Öncesi Alanda Airtraq Laringoskop Kullanımı
Endotrakeal entübasyon işlemi sırasında bir çok laringoskop çeşidi kullanılabilirken en sık kullanılan laringoskoplar Macintosh ve Miller tipi laringoskoplardır. Ancak bu laringoskoplar bazı durumlarda, özellikle zor entübasyon durumlarında (kullanıcı tecrübesi ile orantılı olarak) yetersiz gelebilmekte, entübasyon süresini uzatmakta, entübasyon başarısını azaltabilmektedir.
Bu yazımızda, ülkemizde çok kısa bir zaman zarfında hizmete sokulan ambulanslarda gelen ve daha sonra gelmemeye başlayan bir optik laringoskop olan Airtraq laringoskopların kullanımı ve avantajları hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım.
Airtraq Laringoskop
Airtraq laringoskopların, Video laringoskop ve optik laringoskop olarak kullanılabilen üzere iki modeli mevcuttur. Ülkemizde optik airtraq laringoskoplar bir dönem (kısa bir süre) ambulanslar ile birlikte hastane öncesi acil sağlık hizmeti çalışanlarına sunulmuş ve sonrasında ambulanslarda birlikte gelmemeye başlamıştır. Orotrakeal entübasyon için 4 boyu, nazotrakeal entübasyon için ise 1 boyu mevcuttur.
Airtraq ne vaad ediyor?
Airtraq laringoskop üreticileri airtraq laringoskopun avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamışlar.
- Orotrakeal entübasyon süresini kısalttığını,
- Laringoskopi yaralanmalarının önlediğini,
- 90 derecelik yapısı sayesinde başın ekstansiyona getirilme ihtiyacının ortadan kalkacağını,
- Herhangi bir pozisyonda (yüz yüze entübasyon gibi) entübasyon işlemi kolaylaştırdığını,
- Zor entübasyon durumlarında yüksek başarı oranını vaad etmektedir.
Çalışmalar ne diyor?
Yukarıdaki vaadlere bakıldığında Airtraq kullanımın özellikle hastane öncesi alanda zor entübasyon durumlarında hayat kurtarıcı olabileceği düşüncesi aklımızda belirmektedir. Bu amaçla ülkemizde ve yurt dışında Airtraq laringoskop ve diğer laringoskopları karşılaştıran bir çok çalışma yapılmış. Bunlardan bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.
- 2015 yılında ülkemizde yapılan, “Ertürk ve ark. Airtraq ve Macintosh Laringoskop Karşılaştırılması” isimli özgün araştırmada Macintosh laringoskop ile Airtraq laringoskoplar karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada Airtraq laringoskoplar ile endotrakeal entübasyon süresinin kısaldığı, entübasyon sırasında başa bozisyon verme ve larinks’ e bası manevralarının kullanılmasında azalma olduğu, Glottisin daha iyi görüldüğü, zor entübasyonu kolaylaştırğı sonucuna varmışlar. Bunun sonucunda zor entübasyon düşünülen hastalarda ve boyunda hareket kısıtlılığı olan hastalarda Airtraq laringoskopun avantajlı olduğu kanısına varmışlar. 1
- 2016 yılında yayınlanan başka bir çalışmada, 820 orotrakeal entübasyon çalışmaya dahil edilerek Airtraq ile Miller tip laringoskop karşılaştırılmış ve Airtraq ile endotrakeal entübasyonda başarının arttığı gözlemlenmiş (Airtraq %99, Miller %92).2
- 2012 yılında yapılan başka bir çalışmada boyunlukla immobilize edilmiş servikal yaralanma simülasyonunda Airtraq laringoskopun McCoy tipi blade’ e karşı kolaylık sağladığı sonucuna varılmış.3
- Yine 2016 yılında ülkemizde yapılan başka bir çalışmada manken üzerinde “Airtraq”, “LMA CTrach” ve “Macintosh” Laringoskoplar karşılaştırılmış, Airtraq laringoskop, daha kısa entübasyon süresi, daha az ek manevra uygulanması, daha az diş travmalarına rastlanması, daha kolay öğrenilebilir olması nedeni ile daha avantajlı olduğu sonucuna varılmış.4
- 2009 yılında 21 paramedik ile manken üzerinde yapılan bir çalışmada, airtraq kullanımı sonucunda daha az düzeltme manevralarına ihtiyaç duyulduğu ve daha az dental travma oluştuğu sonucuna varılmış.5
- 2013 yılında yapılan bir çalışmada ise Airtraq ve Macintosh laringoskop, normal hava yollarında trakeal entübasyonda eşit derecede etkili olduğu. Başarılı entübasyon süresin istatistiksel olarak Airtraq grubunda daha kısa (anlamlı olarak) olduğu sonucuna varılmış.
Özellikle hastane öncesi alanda zor entübasyon durumlarında yukarıdaki çalışmalar ışığında Airtraq laringoskopun faydasının olabileceğini düşünüyorum. Sınırlı sayıda kullanım tecrübeme dayanarak kişisel görüşüm; normal entübasyonda Airtraq ile laringoskopinin daha iyi bir görüşe imkan verdiği ve daha kısa sürede entübasyonun gerçekleştiğidir.
Referanslar:
- Ertürk, T., Deniz, S., Şimşek, F., Purtuloğlu, T., & Kurt, E. (2015). Airtraq Laringoskop ve Macintosh Laringoskop ile Gerçekleştirilen Endotrakeal Entübasyon Başarısının Karşılaştırılması. Turkish Journal of Anesthesia & Reanimation, 43(3).
- Pierre-Géraud Claret, Renaud Asencio, Damien Rogier, Claire Roger, Philippe Fournier, Tu-Anh Tran, Mustapha Sebbane, Xavier Bobbia and Jean Emmanuel de La Coussaye Comparison of Miller and Airtraq laryngoscopes for orotracheal intubation by physicians wearing CBRN protective equipment during infant resuscitation: a randomized crossover simulation study. Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine 2016 24:35
- Durga, P., Kaur, J., Ahmed, S. Y., Kaniti, G., & Ramachandran, G. (2012). Comparison of tracheal intubation using the Airtraq® and Mc Coy laryngoscope in the presence of rigid cervical collar simulating cervical immobilisation for traumatic cervical spine injury. Indian journal of anaesthesia, 56(6), 529.
- Saraçoğlu, A., Dal, D., Baygın, Ö., & Göğüş, F. Y. (2016). Airtraq, LMA CTrach and Macintosh Laryngoscopes in Tracheal Intubation Training: A Randomized Comparative Manikin Study.
- Nasim, S., Maharaj, C. H., Butt, I., Malik, M. A., O’Donnell, J., Higgins, B. D., … & Laffey, J. G. (2009). Comparison of the Airtraq® and Truview® laryngoscopes to the Macintosh laryngoscope for use by Advanced Paramedics in easy and simulated difficult intubation in manikins. BMC emergency medicine, 9(1), 1.
- Bhandari, G., Shahi, K. S., Asad, M., & Bhakuni, R. (2013). Airtraq® versus Macintosh laryngoscope: A comparative study in tracheal intubation.Anesthesia, Essays and Researches, 7(2), 232.
Zor hava yolu uygulamalarında kesinlikle kolaylık sağlıyor. Teşekkürler…