Kardiyopulmoner Resüsitasyon Yönetimi
Kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamalarında sistemsel yaklaşım, müdahalenin her kısmında önemli yer tutmaktadır. Özellikle hastane öncesi stabil olmayan ve dış etkenlerle mücadele edilen ortamlarda hangi aşamada, hangi işlemin yapılacağı sıradaki ve sonrasındaki adım ve oluşabilecek seconder durumlara karşı hızlı tepki vermek, aynı zamanda müdahalenin sistemsel olarak devamının sağlanması ancak, görev paylaşımı ve sistemsel yaklaşımlarla mümkün olmaktadır.
Olay hakkında bilgi sahibi olun ve olay yerine her zaman tam ekipmanla gidin. Eksik ekipman zaman kaybına ve müdahalede gecikmeye sebep olabilir.
Gerçekci, profesyonel ve kararlı olun…
Öncelikle ellerinizin altında bir yaşam olduğunun ve etrafınızda bu yaşamın sürmesi için size baskı yapan insanların olduğunun farkına varmalısınız. Müdahalaye başladıktan sonra açıklama yapılabileceğiniz en kısa zamanda açıklama yapın. Hasta yakınlarından en soğuk kanlı olanı ile görüşün. Onları, durumu karamsar olmadan ve aynı zamanda fazla umut vermeden, tüm gerçekliği ile müdahale öncesini, içinde bulunduğunuz anı ve gelecek aşamalarda neler yapabileceğiniz hakkında bilgilendirin. Unutmayın siz içinde bulunduğunuz ortamın baş rol oyuncususunuz. Siz profesyonelsiniz. Bu algıyı gerek davranışlarınız gerekse cümleleriniz ile hasta yakınlarına anlatın.
Ekipman yerleşimini doğru yapın
Defibrilatörü, ventilatörü, O2 sistemini, aspiratörü ve ilaç malzeme yada tıbbi çantayı nereye koyacağınızın planını yapın. Ekipmanları müdahale döngüzüne göre değişmeyen ancak müdahalenizi engellemecek şekilde konumlandırın. Bazı güvenlik önlemlerine riayet edin. Mesela O2 sistemi ve defibrilatörü yan yana koymayın.
Görev dağılımını yapın ve önceden belirleyin
Ekip arkadaşlarınızın hangi görevi üstleneceğine karar verin. Kimin kardiak komresyonlarla ilgilececeğini, kimin ventilasyonu yöneteceğini, IV erişim ve ilaç ugulamasını kimin yapacağına karar verin. olası bir defibrilasyon sıradında defibrilatör hazırlanıncaya kadar kardiak komresyonlara kimin devam edeceğini yada defibrilasyon işlemini kimin yapacağını belirleyin.
Herşeyi kaydedin…
Hastaya ulaştığınız andaki genel görünümü ve sonrasındaki her anormal durumu yazın ve kaydedin. Hastaya uyguladığınız her müdahaleyi saat ve uygulama şekli belirterek kayıt altına alın. Hastanın genel durumundaki her değişikliği zaman değişkeni ile birlikte not edin.