CPR Geri Bildirim Sistemleri: Smartwatch
Bilindiği gibi her zaman CPR kalitesini her zaman ön planda tutmaya çalışıyoruz. CPR kalitesini etkilen en önemli 2 faktörün göğüs kompresyonlarının derinliği ve hızı olduğu aşikar. CPR kalitesini değerlendirmek için bir çok yöntem de geliştirilmeye çalışılıyor. Tam da bu noktada yine foamem sitelerinde yayımlanan bir yazı yine dikkatimi çekmeyi başardı.
Bilindiği gibi teknoloji hayatımızın hemen hemen her alanında. Akıllı telefonlar ve akıllı saatler hayatımızda çok çok önemli yer tutmaya başladılar. 2012 ve 2104 yılları arasında yapılan bir çalışmada kardiyak arrest olgularının sadece %50 lik bir kısıma acil servislerde müdahale edilebildiği belirlenmiş. Bu konuda bazı görüşlere göre, olaya şahit olanların uyguladığı yada uygulayacağı göğüs kompresyonlarının kalitelerini izlemek için geri bildirim sistemleri geliştirilmesinin önemli olduğu vurgulanmakta. Yeongtak Song liderliğinde bir ekip olası bir geri bildirim sistemi olarak, smartwacth (Akıllı saatler) ve akıllı telofonlar üzerinden CPR geribildirim sistemlerini incelemiş ve karşılaştırmış.
Resuscitation dergisinde mart ayında yayınlanan (PMID: 27004719) bu çalışmaya göre, 10 kurtarıcıya akıllı saat takarak yada akıllı telefonları kavrayarak 35mm ve 55 mm hedef derinkikte 2 dakika süresince CPR uygulaması yaptırılmış. İlk hedef derinlikleri rastgele belirlenmiş. Katılımcıların örnekleri arasında arasında 1 saat dinlenme süresi bırakılmış. CPR sırasında sonuçlar gerçek zamanlı olarak monitörden veya dizüstü bilgisardan görüntülenmiş. Mankenlere yerleştirilen bir yer değiştirme sistemi ile akıllı saatlerden ve akıllı telefonlardan gelen veriler kaydedilmiş ve karşılaştırılmış.
Çalışma sonucuna göre smartwatch (akıllı saat) rehberliği ile yapilan CPR’ larda uygulanan kompresyon derinligi ile gercek kompresyon derinliği arasindaki farkin 2.1, 2.3 mm arasında olduğu sonucu ortaya çıkmış. Bu çalışmaya göre uygun yazılım desteğine sahip akıllı saatlerin, kardiyopulmoner resüsitasyonda uygun bir geri bildirim aracı olarak kullanılabilecegi belirtilmiş.
Google play ve app store uygulama marketlerinde özellikle akıllı telefonlar icin bu amacla kullanılabilecek yazılımlar mevcut. Ancak yukarıdaki çalışmada da belirtildiği gibi akıllı telefonlarda, akıllı saatlere göre hata oranı cok daha yüksek. Bu nedenle giyilebilir teknoloji alanında yeniliklerin artması ile bu alanda da seçenekler hızla artacaktır.
Samaid’ in bu konuda çalışmaları mevcut. Bu konuda aşağıdaki videoyu incelemenizi öneririm. Akıllı telefonlar için, “PocketCPR” adlı aplikasyonu indirerek manken üzerinde denemeler yapabilirsiniz.
Bu yazının orjanal versiyonu http://www.wains-world.de/smartwatch-als-cpr-feedbacksystem/ adresindedir. Orjinal metinden çevirilerek ve katkıda bulunarak oluşturulmuştur.