ANZCOR Guideline: Göğüs Kompresyonları
Bilindiği gibi avrupada ERC, amerikada AHA kardiyak arrest ve bazı acil durumlarda müdahaleler için belli aralıklarla bilimsel veriler ışığında kılavuzlar hazırlamakta ve önerilerde bulunmaktalar. Uzak diyarlarda bir konsey daha var bu alanda çalışmalar yapan ANZCOR (Australia and New Zealand Council on Resuscitation). Adından da anlaşılacağı gibi Avustralya ve Yeni Zellanda resüsitasyon konseyleri de bu konuda sürekli çalışmalar yapmakta. Onlarda yeni kılavuzlarını şubat 2016 itibari ile yayınladılar. Genelde AHA/ERC ile paralel görüşleri benimsiyorlar ancak bazı noktalarda farklı görüşleri mevcut. Sizlere parça parça ANZCOR önerileri hakkında yazılar yazmaya çalışacağım.
ANZCOR Guideline: Göğüs Kompresyonları
Öneriler:
- Kurtarıcılar tepkisiz ve normal nefes almayan hastalar için göğüs kompresyonlarına başlamalıdır.
- Göğüs kompresyonları sırasında duraklamalar en aza indirilmelidir.
- Eğitimli ve istekli olan tüm kurtarıcılar, tepkisiz ve normal nefes almayan tüm hastalara kurtarıcı solunum yaptırmalıdır.
1- Göğüs kompresyonu gereksinimini anlama
Sağlık profesyonelleri de dahil olmak üzere tüm kurtarıcılar, resüsitasyon ihtiyacını belirlemek için yanıtsızlık ve normal solunumun yokluğunu kullanmalıdır. [Class A; LOE extrapolated evidence].
2- Göğüs kompresyonlarının lokasyonu
ANZCOR sternumun alt yarısına göğüs kompresyonlarını uygulamayı öneriyor. (CoSTR 2015, weak recommendation, very-low-quality evidence). Sternumun alt ucundan daha aşağı noktalara uygulanan kompresyonların etkili olmadığı, uygulandığı takdirde organ hasarlarına sebep olabileceğini belirtiyor.
3- Kompresyon Yöntemi
3.1 Bebekler
Bebeklerde iki parmak tekniği kullanılarak göğüs kompresyonlarının uygulanması, kompresyondan ventilasyona geçiş aşamasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle iki parmak tekniğini kullanarak Sternumun alt yarısına göğüs kompresyonlarının uygulanmasını öneriyor.
3.2 Çocuklar ve Yetişkinler
3.3 Hamileler
Kardiyopulmoner arrest gelişen hamile kadınlarda optimum konumlandırma ile ilgili yayımlanan çalışma yoktur. Kaliteli ve etkin kompresyon, tepkisiz ve normal nefes almayan hamilelerde de acil öncelikli olmalıdır. [Class A; LOE II, III-1, III-3]
Hamile kadınlarda standart CPR’ a hemen başlanmalı. CPR’ a devam ederken sağ kalça 15-30 derece eğimde olacak şekilde desteklenmelidir. Ancak kaliteli göğüs kompresyonlarını sağlayabilmek için omuzlar düz bir şekilde kalmalıdır. Bu amaçla sağ kalça altına yastık, havlu gibi nesneler yerleştirin. Bu pozisyonun amacı uterusun vena cavaya uygulamış olduğu basıncı engellemektir. Bu posizyon uygulanamıyorsa yada bu pozisyon nedeni ile göğüs kompresyonları etkin yapılamıyorsa yukarıda anlatıldığı gibi sırt üstü CPR’ a devam edilmelidir.
4- Kompresyonların derinliği
Sternumun alt ucu her bir kompresyonla göğüsün 1/3 olarında sıkıştırılmalıdır. Bu bebeklerde 4 cm, çocuklarda 5 cm, yetikkinlerde 5 cm den fazlaya tekabül etmektedir. [CoSTR 2015, strong recommendation, low quality evidence]. ANZCOR yeterli kompresyon derinliğine daha fazla önem vermektedir. 6 cm ve üzeri sıkıştırmaların zararlı olduğu konusunda çalışmalar mevcuttur. Ancak yetersiz kompresyon derinliği uygulanması kesinlikle kötü sonuçlarla ilişkilidir. ANZCOR, yetersiz kompresyon derinliği uygulamasının riskinin, derin kompresyon uygulamasının riskinden daha ağır basması nedeni ile kompresyon derinliğine üst sınır koymamayı tercih etmiştir. [CoSTR 2015, Values and Preferences Statement].
5- Kompresyon hızı
Kurtarıcılar her yaş için, dakikada 100-120 olacak şekilde (neredeyse 2 kompresyon/saniye) kompresyonları uygulamalıdır. [CoSTR 2015, strong recommendation, very-low-quality evidence]. Dakikada 100 kompresyondan az ve 140 kompresyondan fazla hızlarda kompresyon uygulamanın düşük sağkalımlarla ilişkili olduğu görülmektedir. [CoSTR 2015, Values and Preferences Statement].
6- CPR Kalitesi
Göğüs kompresyonlarının derinliği ve hızı ilk 5 dakika içerinde değişken olabilir. Manken çalışmalarında kurtarıcının uyguladığı kompresyonların 1 dakika içerinde daha sığ hale geldiği görüldü. 5 dakika içerisinde yorgunluk görüldü. Kalp masajı uygularken, sıkıştırma derinliğini korumak ve yorgunluğu önlemek için en azından 2 dakikada bir kurtarıcıyı değiştirin. [Class B, LOE IV, extrapolated evidence]. Kalp masajı uygulayan kurtarıcının değiştirilmesi işlemi en az kesinti ile yapılmalıdır.
7- Risk
CPR’ sırasında oluşan, kaburga kırıkları ve diğer yaralanmalar ölüm karşısında kabul edilebilir yaralanmalardır. [Class A; LOE IV, extrapolated evidence]. Kardiyak arrest durumunda olan hastalara zarar kaygısı olmadan CPR’a başlanmalıdır. [CoSTR 2015, strong recommendation, very-low-quality evidence].
Resüsitasyon.com