3 Kılavuz, Tek Hasta…
2015 yılında bildiğimiz gibi kılavuzlar yayımlandı. Büyük çapta ana müdahalelerde tüm konseyler hemfikir. Ancak tabi küçük nüanslar mevcut. Hani “her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır” derler ya işte bu da ona benziyor. Hedefe ulaşmak için bazı kuruluşlar farklı küçük öneriler de bulunabiliyor. Bu konuda bazı önemli aşamalarda AHA,ERC ve ANZCOR’un görüşlerini bakalım ne diyorlar. Bu arada tekrar hatırlatmak istiyorum, resusitasyon aşamalarındaki tüm müdahaleler öneri sınıfındadır. Halen bir çok aşamalardaki müdahalelerde, “zayıf ve ya orta düzey” kanıtlara dayandırılarak önerilerde bulunuluyor. Yani size göre kırmızı olan rengin, bir başkasına turuncu görünmesi gibi birşey.
Ventilasyon
ERC, AHA ve ANZCOR bu noktada hemfikirler. 30:2 oranında 1 sn solutulmasını öneriyorlar.
Kompresyon
Kompresyon hızı:
ERC, AHA ve ANZCOR kompresyon hızının 100-120/dk olması konusunda mutabık.
Kompresyon derinliği:
ERC ve AHA kompresyon derinliğinin 5 cmden az olmaması, 6 cm derinliği de geçmemesi gerektiğini söylüyor.6 cm üzeri basılarda komlikasyonların oluştuğunu söylüyor. ANZCOR bu konuda farklı düşünüyor. ANZCOR 5 cm den daha sığ kompresyonları istemiyor. 5 cm’ den daha sığ kompresyonların kötü prognızla kesinlikle ilişkili olduğunu düşünüyor. Kurtarıcıların, 5-6 cm arasındaki mesafeyi tutturmaya çalışıltığı zaman sığ kompresyonlar uygulayabilme ihtimalinin artacağını düşündüğü için, göğüsün 1/3′ ü (yani 5 cm üstü) kompresyon derinliği istiyor. Üst sınır yok.
Kompresyon / Ventilasyon Oranı
AHA, ERC ve ANZCOR bu koda da mutabıklar. Endotakeal entübasyon uygulanmayan hastalarda 30 kompresyona 2 ventilasyon uygulaması benimsenmiş.
Defibrilasyon
ERC: Monofazik dalgaformunda maksimun enerji ile (360 Joule) defibrilasyona başlanmasını ve devam ettirilmesini öneriyor. Bifazik dalgaformu defibrilatörler ile minimum 150 joule ile defibrilasyona başlanmasını öneriyor. 2. şok enerji tercihini 150-360 joule arasında bir enerji secilebileceğini belirtiyor.
AHA: Monofazik defibrilatörlerdemaksimum enerji ile defibrilasyona başlanmasını ve devam ettirilmesini öneriyor. Bifazik definrilatörlerde, defibrilasyon uygulamasında üretici firmanın önerisini dikkate alınmasını öneriyor. (örn: 120-200 joule). Eğer bilirnmiyorsa en yüksek enerjiyinin kullanılmasını, 2. ve devam eden şoklarda, ya eşit olmalısını yada arttırılmasını öneriyor..
ANZCOR: Monofazik dalga formundaki defibrilatörler ile maksimum enerji ile defibrilasyona başlanmasını ve devam ettirilmesini öneriyor. Bifazik defibrilatörler ile tüm şoklarda 200 joule ile defibrilasyona yapılmasını öneriyor. İlk şokun başarısız olduğu durumlarda defibrilatör daha yüksek seviyelerde enerji verme kapasitesine sahipse kullanılabilecek maksimum enerjiye çıkılmasının makul olduğunu belirtiyor.
Adrenalin:
ERC: Şok uygulanamaz ritimlerde hemen Adrenalin 1 mg IV/IO uygulanmasını ve 3-5 dk da bir tekrarlanmasını öneriyor. Şok uygulanabilir ritmlerde 3. şoktan sonra Adrenalin 1 mg IV/IO uygulanmasını öneriyor. Ve sonrasında 3-5 dakikada bir uygulanmasını öneriyor.
AHA: Şok uygulanamaz ritimlerde hemen Adrenalin 1 mg IV/IO uygulanmasını ve 3-5 dk da bir tekrarlanmasını öneriyor. Şok uygulanabilir ritmlerde 2. şoktan sonra Adrenalin 1 mg IV/IO uygulanmasını öneriyor. Ve sonrasında 3-5 dakikada bir uygulanmasını öneriyor.
ANZCOR: Şok uygulanamaz ritimlerde hemen Adrenalin 1 mg IV/IO uygulanmasını ve her 2 döngüde bir uygulanmasını öneriyor. Şok uygulanabilir ritmlerde 2. şoktan sonra Adrenalin 1 mg IV/IO uygulanmasını öneriyor. Ve sonrasında 2 döngüde bir (yaklaşık 4 dk tekabül ediyor) uygulanmasını öneriyor.
Vazopressin:
AHA ERC ve ANZCOR bu konuda da hemfikir. Vazopressin’in resüsitasyonda adrenalin yerine standart olarak kullanılması önerilmiyor.